Amning

Amning

Bröstmjölk är den vanligaste födan för ett nyfött barn och då via amningen. Om amningen fungerar kan det kännas som ett både självklart och enkelt sätt att ge barnet mat och närhet.

Men som nybliven mamma kan man behöva lära sig att amma och då behövs mycket stöd och hjälp. Amningen kan för många mammor kännas hopplös om den inte fungerar, men har man tålamod och inte ger upp för snabbt så kan man få det att fungera. Det är inte ovanligt att det kan ta upp till en månad eller längre innan amningen känns trygg.

Om man har problem med amningen under de första 7 dagarna efter att barnet är fött och man blivit utskriven från BB kan man ringa till BB för rådgivning. Därefter vänder du dig till BVC eller en amningsmottagning för rådgivning och vidare hjälp. Ju fortare man söker hjälp desto större möjlighet är det att få amningen att fungera.

Viktigt med hudkontakt

Barnet behöver mycket hudkontakt under den första tiden och det kan barnet få från både mamman, pappan eller partnern. Alla har behov av kroppskontakt, det är viktigt därför att det blir lättare att lära känna varandra och stärka banden mellan barn och förälder. När barnet ligger hud mot hud stimuleras mjölkproduktionen hos mamman och även barnets sug- och sökreflexer. Hud kontakten hjälper även till att hålla barnet varmt och barnet blir lugnare.

newborn-457233_1920

baby-219852

Bröstmjölken

Bröstmjölken innehåller all näring som barnet behöver under sina första sex månader, förutom D-vitamin som barnet får i droppform istället. När barnet föds har det fått en mängd antikroppar från mamman och via bröstmjölken får barnet mer antikroppar. Trots detta kan alla barn även de som får bröstmjölk, få infektioner, men antikropparna ger ett visst skydd. Alla mammor har en unik sammansättning av bröstmjölken.

D-vitamin

Det ända som barnet inte får i sig tillräckligt genom bröstmjölken är D-vitamin, som är viktigt för uppbyggnaden av skelettet. Därför rekommenderas det i Sverige att alla barn från en veckas ålder får vitamintillskott av D-droppar, man ger 5 droppar D-vitamin varje dag ända tills barnet blivit 2 år.

Modersmjölkersättning

Om man väljer att inte amma eller pumpa ut bröstmjölk, eller inte kan amma av olika orsaker behöver man ge barnet modersmjölkersättning. Modersmjölkersättningarna efterliknar bröstmjölk så långt det är möjligt och innehåller fullgod näring för barnet, förutom D-vitamin.

Mer information finns på 1177.se och amningshjälpen.

Leave a Comment